سرطان بیماری است که در آن سلول‌های بدن بدون کنترل رشد می‌کنند. سرطان معمولاً برای قسمتی از بدن که از آنجا شروع می شود نامگذاری می شود، حتی اگر بعداً به سایر قسمت های بدن گسترش یابد. زمانی که سرطان در رحم شروع می شود، سرطان رحم نامیده می شود. 

رحم عضوی گلابی شکل در لگن زنان، در بین استخوان های لگن قرار داردرحم جایی است که نوزاد در زمان بارداری رشد می کند. شایع‌ترین نوع سرطان رحم، سرطان آندومتر نیز نامیده می‌شود، زیرا در پوشش داخلی رحم به نام آندومتر تشکیل می‌شود. در این مقاله از مجله 60+ به بررسی تمامی نکاتی که باید درباره سرطان رحم در زنان و علائم اولیه و راه های تشخیص و درمان سرطان رحم بدانید، مطالب مهمی را عنوان کرده ایم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

سرطان رحم چیست؟

سرطان رحم زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های غیرطبیعی در رحم رشد می‌کنند و شروع به رشد خارج از کنترل می‌کنند. دو نوع اصلی سرطان رحم وجود دارد. سرطان آندومتر از پوشش داخلی رحم (آندومتر) شروع می شود و حدود 95٪ از تمام موارد را تشکیل می دهد. سارکوم رحم که در بافت عضلانی (میومتر) ایجاد می شود و شکل نادرتر سرطان رحم است.

این سرطان که سرطان رحم نیز نامیده می شود، تشخیص داده شده ترین سرطان زنان در استرالیا است. سرطان رحم اغلب به عنوان سرطان آندومتر شناخته می شود زیرا این شایع ترین شکل است.  

تخمین زده می شود که در سال 2022 بیش از 3300 زن مبتلا به سرطان رحم تشخیص داده شدند. میانگین سنی در هنگام تشخیص 65 سال است. سرطان رحم دهمین سرطان رایج در استرالیا است و تخمین زده می شود که از هر 44 زن یک نفر تا سن 85 سالگی تشخیص داده می شود.

سرطان رحم

آیا سرطان آندومتر و سرطان رحم یکی هستند؟

سرطان رحم می تواند به سرطان آندومتر یا سارکوم رحم اشاره داشته باشد. اما مردم اغلب اصطلاحات “سرطان آندومتر” و “سرطان رحم” را یکسان در نظر می گیرند. به این دلیل که سرطان آندومتر حدود 95 درصد از کل موارد سرطان رحم را تشکیل می دهد. تشخیص سارکوم رحم نادر است.

رحم چه می کند؟

رحم بخشی از سیستم تناسلی زنان و افرادی است که در بدو تولد به آنها زن اختصاص داده شده است. جایی است که جنین در دوران بارداری رشد می کند.

قسمت بالای رحم شما بدن یا جسم نامیده می شود. در انتهای رحم شما دهانه رحم قرار دارد که رحم شما را به واژن شما متصل می کند. سرطان رحم به سرطان در بدن رحم شما اشاره دارد. سرطان دهانه رحم نوع متفاوتی از سرطان است.

آندومتر چه می کند؟

آندومتر لایه داخلی رحم شما است. در طول چرخه قاعدگی شما تغییر می کند. هورمون هایی به نام استروژن و پروژسترون باعث ضخیم شدن آندومتر در بارداری می شوند. اگر بارداری اتفاق نیفتد، بدن شما پروژسترون کمتری تولید می کند که باعث ریزش پوشش آندومتر می شود. آن زمان است که دوره ها اتفاق می افتد.

علائم و نشانه های سرطان رحم

خونریزی غیرمعمول واژینال شایع ترین علامت سرطان رحم است، به ویژه هر خونریزی بعد از یائسگی. سایر علائم ظاهری سرطان رحم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • پریودهای سنگین تر از حد معمول یا تغییر در پریودهای شما
  • خونریزی واژینال بین پریودها
  • دوره هایی که بدون وقفه ادامه می یابد.

علائم و نشانه های کمتر رایج عبارتند از:

  • ترشح آبکی که ممکن است بوی نامطبوعی داشته باشد.
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • مشکل در ادرار کردن یا تغییر در اجابت مزاج
  • درد شکم

در حالی که این علائم ممکن است به دلایل دیگری ایجاد شوند، اگر نگران هستید با پزشک عمومی خود مشورت کنید.

علائم سرطان رحم

راه های تشخیص سرطان رحم

آزمایشات برای تشخیص سرطان رحم عبارتند از:

معاینه ی جسمی

پزشک ممکن است شکم شما را از نظر تورم بررسی کند. برای بررسی رحم، پزشک در حالی که روی شکم شما فشار می آورد، دو انگشت را داخل واژن قرار می دهد، یا ممکن است از ابزاریبه نام اسپکولوم استفاده کند که دیواره های واژن را جدا می کند.

سونوگرافی لگن

سونوگرافی لگن از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از رحم و تخمدان ها استفاده می کند. امواج صوتی هنگامی که با چیزی متراکم مانند تومور یا اندام برخورد می کنند بازتاب می کنند. سپس یک کامپیوتر از این پژواک ها تصویری می سازد. سونوگرافی لگن را می توان به دو روش انجام داد و اغلب هر دو نوع را در یک قرار ملاقات انجام می دهید. سونوگرافی لگن معمولا بین 15 تا 30 دقیقه طول می کشد. اگر چیزی غیرعادی به نظر برسد، پزشک ممکن است بیوپسی را پیشنهاد کند.

  • سونوگرافی شکم

برای گرفتن عکس های خوب از تخمدان ها و رحم در سونوگرافی شکم، باید مثانه پر داشته باشید، بنابراین قبل از قرار ملاقات از شما خواسته می شود آب بنوشید. تکنسینی به نام سونوگرافیست دستگاه کوچکی به نام مبدل را روی شکم شما حرکت می دهد. 

  • سونوگرافی ترانس واژینال

برای سونوگرافی ترانس واژینال نیازی به مثانه پر نیست. سونوگرافی یک گره مبدل را وارد واژن شما می کند. ممکن است سونوگرافی برای شما ناراحت کننده باشد، اما نباید دردناک باشد. 

اگر از انجام سونوگرافی احساس ناراحتی یا خجالت می‌کنید، از قبل با تکنسین صحبت کنید. می توانید درخواست کنید که یک سونوگرافیست زن داشته باشید یا شخص دیگری در اتاق با شما باشد.

بیوپسی آندومتر

بیوپسی آندومتر در مطب متخصص انجام می شود. یک لوله بلند و یک لوله نازک به واژن شما وارد می شود تا به آرامی سلول ها را از پوشش رحم بمکد. سلول ها به پاتولوژیست فرستاده می شوند که آنها را زیر میکروسکوپ بررسی می کند. ممکن است ناراحتی مشابهی مانند گرفتگی پریود وجود داشته باشد، بنابراین پزشک ممکن است مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن را قبل از عمل توصیه کند.

هیستروسکوپی و بیوپسی

هیستروسکوپ یک دستگاه تلسکوپ مانند است که از طریق واژن وارد رحم می شود و به متخصص زنان یا انکولوژیست زنان اجازه می دهد تا داخل رحم شما را ببینند. در طی این روش، بافت نیز می تواند برداشته شود و برای آزمایش بیشتر در آزمایشگاه ارسال شود.  

آزمایش خون و ادرار

ممکن است از آزمایش خون و ادرار برای ارزیابی سلامت عمومی شما و اطلاع رسانی در مورد تصمیمات درمانی استفاده شود.

تست های دیگر

اگر سرطان در رحم شما تشخیص داده شود، ممکن است اسکن های دیگری انجام دهید تا ببینید آیا سرطان به سایر قسمت های بدن شما سرایت کرده است، مانند عکس برداری با اشعه ایکس، سی تی اسکن یا اسکن MRI. برای انواع خاصی از سرطان رحم، مانند سارکوم، ممکن است از اسکن PET استفاده شود.

راه های تشخیص سرطان رحم

اقدامات لازم پس از تشخیص سرطان رحم

پس از تشخیص سرطان رحم، ممکن است احساس شوک، ناراحتی، اضطراب یا سردرگمی کنید. اینها پاسخ های عادی هستند. تشخیص سرطان رحم بر هر فرد متفاوت است. برای بسیاری از آنها زمان سختی خواهد بود، با این حال برخی از افراد به فعالیت های عادی روزانه خود ادامه می دهند. 

ممکن است برای شما مفید باشد که در مورد گزینه های درمانی خود با پزشکان، خانواده و دوستان خود صحبت کنید. سوال بپرسید و به اندازه اطلاعاتی که احساس می کنید نیاز دارید جستجو کنید. این به شما بستگی دارد که چقدر می خواهید در تصمیم گیری در مورد درمان خود مشارکت داشته باشید. 

درمان سرطان رحم

توجه کنید که هیچ اقدام اثبات شده ای برای پیشگیری از سرطان رحم وجود ندارد. با این حال، ممکن است بتوانید عوامل خطر خود را با رعایت وزن سالم و هوشیاری در مورد هرگونه خونریزی غیرطبیعی واژینال به حداقل برسانید. برای اکثر زنان مبتلا به سرطان رحم، جراحی تنها درمان مورد نیاز خواهد بود، به خصوص اگر سرطان زود تشخیص داده شود و به سایر قسمت های بدن گسترش نیابد.  

جراحی (هیسترکتومی و سالپنگو اوفورکتومی دوطرفه)

رایج ترین روش درمان سرطان رحم، برداشتن رحم و دهانه رحم با جراحی است. این روش هیسترکتومی کامل نامیده می شود. اگر لوله های فالوپ و هر دو تخمدان نیز برداشته شوند، سالپنگو اوفورکتومی دوطرفه نامیده می شود. تخمدان ها اغلب برای کاهش خطر بازگشت سرطان برداشته می شوند، زیرا تخمدان ها استروژن تولید می کنند، هورمونی که ممکن است باعث رشد سرطان شود.

جراحی را می توان از طریق بریدگی در شکم (لاپاروتومی) یا با استفاده از جراحی سوراخ کلید (جراحی لاپاراسکوپی) انجام داد. به شما یک بیهوشی عمومی داده خواهد شد. در طول این عمل، اگر سرطان گسترش یافته باشد، جراح ممکن است بافت اضافی را بردارد یا غدد لنفاوی را در لگن شما بردارد.

برای زنانی که قبل از درمان یائسه نشده‌اند و سپس سالپنگو اوفورکتومی دوطرفه انجام می‌دهند، با برداشتن تخمدان‌هایشان یائسگی را تجربه خواهند کرد. بنابراین، اگر نگران تأثیر جراحی بر باروری خود هستید، مهم است که قبل از شروع درمان با متخصص خود صحبت کنید.

تیم درمان به شما در مورد نحوه مراقبت از خود پس از جراحی، از جمله اجتناب از بلند کردن، رانندگی و مقاربت جنسی برای مدت کوتاهی در طول بهبودی، توصیه می‌کند.

پرتودرمانی (رادیوتراپی)

پرتودرمانی، استفاده از اشعه ایکس برای کشتن یا آسیب رساندن به سلول های سرطانی، معمولاً به عنوان یک درمان اضافی برای کاهش احتمال بازگشت سرطان استفاده می شود. اگر برای جراحی خوب نیستید، ممکن است به عنوان درمان اصلی توصیه شود.

پرتودرمانی یا به صورت خارجی انجام می شود، جایی که دستگاه پرتو را به سمت سرطان و بافت اطراف هدایت می کند. یا از داخل بدن، که در آن مواد رادیواکتیو در لوله های نازک قرار می گیرند و در داخل نزدیک سرطان قرار می گیرند. 

پرتودرمانی در ناحیه لگن ممکن است باعث یائسگی شود، بنابراین، اگر نگران تأثیر درمان بر باروری خود هستید، مهم است که قبل از شروع درمان، نگرانی های خود را با تیم درمانی خود در میان بگذارید.

هورمون درمانی

اگر سرطان گسترش یافته باشد یا اگر سرطان عود کرده باشد معمولاً هورمون درمانی انجام می شود. همچنین گاهی اوقات در صورتی که جراحی گزینه ای نباشد استفاده می شود. پروژسترون درمان هورمونی اصلی برای زنان مبتلا به سرطان رحم است و به شکل قرص یا تزریق توسط پزشک عمومی یا پرستار در دسترس است. به کاهش برخی سرطان ها و کنترل علائم کمک می کند.

شیمی درمانی

شیمی درمانی برای درمان انواع خاصی از سرطان رحم یا زمانی که سرطان پس از جراحی یا رادیوتراپی عود می کند یا اگر سرطان به درمان هورمونی پاسخ نمی دهد استفاده می شود. می توان از آن برای کنترل سرطان و تسکین علائم استفاده کرد. معمولاً به صورت دارویی که به داخل ورید (داخل وریدی) تزریق می شود، تجویز می شود. پزشک دوره درمان شیمی درمانی و مدت زمان آن را توضیح می دهد.

مراقبت تسکینی

در برخی موارد سرطان رحم، تیم پزشکی شما ممکن است در مورد مراقبت تسکینی با شما صحبت کند. هدف مراقبت تسکینی بهبود کیفیت زندگی شما با کاهش علائم سرطان است.

علاوه بر کاهش سرعت گسترش سرطان رحم، درمان تسکینی می تواند درد را تسکین دهد و به مدیریت سایر علائم کمک کند. درمان ممکن است شامل رادیوتراپی، شیمی درمانی یا سایر درمان های دارویی باشد.

درمان سرطان رحم

تیم درمان

بسته به نوع درمان شما، تیم درمانی شما ممکن است متشکل از تعدادی متخصص سلامت مختلف باشد، مانند:

  • GP (پزشک عمومی): از سلامت عمومی شما مراقبت می کند و با متخصصان خود برای هماهنگی درمان همکاری می کند.
  • انکولوژیست زنان: سرطان های دستگاه تناسلی زنان را تشخیص و درمان می کند
  • متخصص زنان: متخصص در درمان بیماری های دستگاه تناسلی زنان.
  • انکولوژیست پرتو: درمان پرتودرمانی را تجویز و هماهنگ می کند.
  • انکولوژیست پزشکی: دوره شیمی درمانی را تجویز و هماهنگ می کند.
  • پرستار سرطان: به درمان کمک می کند و اطلاعات و پشتیبانی را در طول درمان شما ارائه می دهد.
  • متخصص باروری: ناباروری و اختلالات هورمونی باروری را تشخیص، درمان و مدیریت می کند
  • متخصص تغذیه: یک برنامه غذایی را توصیه می کند که در دوران درمان و بهبودی باید رعایت شود.

عوامل خطر سرطان رحم

عواملی که خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش می دهند عبارتند از:

  • تغییر در تعادل هورمون های زنانه در بدن: تخمدان ها دو هورمون اصلی زنانه می سازند: استروژن و پروژسترون. نوسانات تعادل این هورمون ها باعث ایجاد تغییراتی در اندومتر می شود. بیماری یا شرایطی که میزان استروژن را افزایش می دهد، اما سطح پروژسترون را در بدن شما افزایش نمی دهد، می تواند خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش دهد. به عنوان مثال می توان به الگوهای تخمک گذاری نامنظم اشاره کرد که ممکن است در سندرم تخمدان پلی کیستیک، چاقی و دیابت رخ دهد. مصرف هورمون هایی بعد از یائسگی که حاوی استروژن هستند اما پروژسترون ندارند، خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش می دهد. یک نوع نادر تومور تخمدان که استروژن ترشح می کند نیز می تواند خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش دهد.
  • شروع زود قاعدگی: شروع قاعدگی در سنین پایین قبل از 12 سالگی یا شروع یائسگی دیرتر، خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش می دهد. هر چه پریودهای بیشتری داشته باشید، اندومتر شما بیشتر در معرض استروژن قرار گرفته است.
  • ناباروری: اگر هرگز باردار نشده اید، نسبت به افرادی که حداقل یک بار بارداری داشته اند، خطر ابتلا به سرطان آندومتر بیشتر است.
  • سن بالاتر: با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان آندومتر افزایش می یابد. سرطان آندومتر اغلب پس از یائسگی رخ می دهد.
  • چاقی: چاقی خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش می دهد. این ممکن است به این دلیل اتفاق بیفتد که چربی اضافی بدن تعادل هورمون های بدن را تغییر می دهد.
  • هورمون درمانی برای سرطان سینه: مصرف داروی هورمون درمانی تاموکسیفن برای سرطان سینه می تواند خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش دهد. اگر تاموکسیفن مصرف می کنید، این خطر را با پزشک خود در میان بگذارید. برای اکثر افراد، فواید تاموکسیفن از خطر کوچک سرطان آندومتر بیشتر است.
  • سندرم ارثی سرطان روده بزرگ: سندرم لینچ که به آن سرطان کولورکتال غیر پولیپ ارثی (HNPCC) نیز گفته می شود، سندرمی است که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سایر سرطان ها از جمله سرطان آندومتر را افزایش می دهد. سندرم لینچ ناشی از جهش ژنی است که از والدین به فرزندان منتقل می شود. اگر یکی از اعضای خانواده به سندرم لینچ تشخیص داده شده است، خطر ابتلا به این سندرم ژنتیکی را با پزشک خود در میان بگذارید. اگر سندرم لینچ برای شما تشخیص داده شده است، از پزشک خود بپرسید که چه آزمایش های غربالگری سرطان را باید انجام دهید.

سخن آخر

پیش بینی دقیق دوره بیماری برای پزشک امکان پذیر نیست، زیرا به شرایط فردی هر فرد بستگی دارد. با این حال، پزشک ممکن است بر اساس نوع سرطان رحم، نتایج آزمایش، سرعت رشد تومور، و همچنین سن، آمادگی جسمانی و سابقه پزشکی، پیش آگهی، نتیجه احتمالی بیماری را به شما بدهد. در بیشتر موارد، تشخیص زودهنگام سرطان رحم پیش آگهی خوبی دارد.

افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *